Τι είναι τα προβιοτικά?
Τι είναι τα προβιοτικά?
Tweet Plus on Google+ Print

Τα προβιοτικά είναι ζωντανά βακτήρια  χρήσιμα για την υγεία μας, ειδικά για το πεπτικό μας σύστημα. Συνήθως σκεπτόμαστε τα βακτήρια ως κάτι που προκαλεί ασθένειες. Όμως το σώμα μας είναι γεμάτο από βακτήρια τόσο καλά, όσο και κακά. Τα προβιοτικά συχνά αποκαλούνται ως «χρήσιμα» γιατί βοηθούν στην υγεία του γαστρεντερικού μας συστήματος.

Τα προβιοτικά βρίσκονται στο σώμα μας, όμως μπορεί να τα συναντήσουμε επίσης σε τροφές και συμπληρώματα όπως το γιαούρτι και η σοκολάτα.

Από τα μέσα της δεκαετίας του 90 οι άνθρωποι θέλησαν να ενημερωθούν περισσότερο για τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν τα προβιοτικά στην υγεία. Οι γιατροί συχνά τα προτείνουν όταν παρουσιάζονται προβλήματα πέψης.

Πως λειτουργούν;

Οι ερευνητές προσπαθούν να κατανοήσουν τον μηχανισμό των προβιοτικών. Αυτοί είναι μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους μας βοηθάνε να παραμένουμε υγιείς:

  • Στην περίπτωση απώλειας καλών βακτηρίων από τον οργανισμό μας, π.χ μετά τη από χρήση αντιβιοτικών, τα προβιοτικά  χρησιμεύουν στην αντικατάστασή τους.
  • Συμβάλλουν στη διατήρηση της ισορροπίας ανάμεσα στα καλά και τα κακά βακτήρια ώστε, να λειτουργεί σωστά ο οργανισμός.

Τύποι προβιοτικών

Αρκετοί τύποι βακτηρίων κατηγοριοποιούνται ως προβιοτικά. Έχουν διαφορετικά πλεονεκτήματα για τον οργανισμό αλλά τα περισσότερα προέρχονται από δύο ομάδες. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για το ποια είναι καλύτερα για εσάς.

Γαλακτοβάκιλλοι. Πρόκειται ίσως για το πιο σύνηθες προβιοτικό. Είναι αυτό που θα βρείτε στο γιαούρτι και σε άλλες τροφές και αποτελεί αποτέλεσμα ζύμωσης. Διαφορετικά στελέχη μπορεί να βελτιώσουν τα συμπτώματα της διάρροιας ή να βοηθήσουν ανθρώπους με δυσανεξία στη λακτόζη, τη ζάχαρη ή το γάλα.

Μπιφιδοβακτήρια. Βρίσκονται στα γαλακτοκομικά προϊόντα .Βοηθούν στα συμπτώματα του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου καθώς και σε κάποιες άλλες περιπτώσεις.

Τι ακριβώς κάνουν?

. Τα προβιοτικά βοηθούν στη μετακίνηση του φαγητού εντός του εντέρου. Οι επιστήμονες προσπαθούν να κατανοήσουν ποια είναι χρησιμότερα και σε ποιες παθήσεις. Ακολουθούν μερικές από τις ασθένειες που μπορεί να θεραπευτούν με τη βοήθεια των προβιοτικών:

  • Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
  • Φλεγμονή στο έντερο
  • Λοιμώδης διάρροια (απόρροια ιών, βακτηρίων ή παράσιτων)
  • Διάρροια λόγω αντιβιοτικών

Υπάρχουν ακόμα έρευνες που δείχνουν ότι έχουν ευεργετική δράση και σε άλλες παθήσεις του οργανισμού όπως:

  • Το έκζεμα το δέρματος
  • Προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος
  • Αλλεργίες και κρυολογήματα
  • Στοματική υγεία

Πώς να τα χρησιμοποιείτε με ασφάλεια

Σε γενικές γραμμές, η χρήση προβιοτικών θεωρείται ασφαλής για την υγεία. Ωστόσο, δε θα πρέπει να λαμβάνονται σε περιπτώσεις ανθρώπων με προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος ή άλλα σοβαρά θέματα υγείας. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι η χρήση τους είναι κατάλληλη για εσάς. Κάποιες φορές, κατά τις πρώτες ημέρες της λήψης μπορεί να παρουσιαστούν στομαχικές διαταραχές, διάρροια και φούσκωμα ή ακόμα και αλλεργικές αντιδράσεις. Αν παρουσιαστούν τέτοια συμπτώματα, σταματήστε τη λήψη τους και συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

 

Πηγή : www.webmd.com

Πίσω στα άρθρα

Δεν υπάρχει διάθεσιμο προϊόν.
Μείνετε συντονισμένοι!